top of page

Gezocht: het nieuwe hospiteren

  • Foto van schrijver: Pim Molenaar
    Pim Molenaar
  • 2 okt 2022
  • 3 minuten om te lezen

Bijgewerkt op: 31 okt 2023



Het nieuwe studiejaar staat op het punt van beginnen, waarbij veel studenten op zoek zijn naar een nieuwe kamer. De student stuit hierbij op een groot aantal aanbieders. Wie springt er eens in dit gapend gat in de markt van de studentenhuisvesting?




Een warme zomeravond in augustus. Nadat de bestaande huisgenoten meer dan honderd mailtjes hebben doorgespit, ben jij een van de gelukkigen die - samen met nog zo’n dertig anderen - is uitgenodigd op de hospiteeravond.


Een avond vol clichés volgt: het biertje in de hand, de gefakete verhalen, de complimenten over de inrichting van het huis, de scheve verhoudingen tussen jou en de huisgenoten. Je verkoopt je ziel in een poging de kamer te bemachtigen. Soms slaag je daarin, soms niet. De winnaar krijgt de kamer, de overige tientallen verliezers mogen hun lijdensweg op zoek naar een andere kamer voortzetten.


Verliezers

Deze verliezers zoeken hun heil vervolgens bij een van de vele organisaties of aanbieders die de studentenwoningmarkt rijk is. Deze markt is - en dan druk ik me nog zacht uit - vrij gefragmenteerd. Je kan als student aan een kamer komen via bijvoorbeeld studentenhuisvestingorganisaties, Facebook, Kamernet, Woningnet, Studentenwoningweb, Marktplaats, een makelaar of zelfs via-via. Je kan met medestudenten gaan wonen, met ouderen, met asielzoekers, tegen wettelijke tarieven of woekerprijzen, in flats, huizen, kraakpanden of andere tijdelijke woningen, met elk een eigen bijbehorende organisatie.


Iets met het bos en de bomen dus. Op papier lijkt de studentenhuisvesting goed georganiseerd, daar studenten bij veel organisaties terecht kunnen. Het schip lijkt te blijven drijven, maar in de romp zitten wel degelijk gaten. In werkelijkheid heeft de student oneindig veel mogelijkheden, wat de kamerzoektocht niet bepaald bevordert en voor kansenongelijkheid zorgt. Het huidige systeem zorgt voor te veel onoverzichtelijkheid, gedoe en teleurstellingen, met onderaan de streep veel te veel verliezers. Ik gebruik hierbij bewust de termen ‘winnaars’ en ‘verliezers’, want de huidige studentenhuisvesting is inmiddels niets minder dan een keiharde kamerwedloop geworden.


Toegegeven: de huidige woningmarkt is hier ook op zijn minst medeplichtig aan. De kamers liggen ondanks de vele aanbieders immers niet voor het oprapen, maar wat mij vooral tegen de borst stuit, is de mate van ongelijkheid binnen de kamerzoektocht. Wie zich behendig door middel van tips, connecties en andere handigheidjes door de jungle van de studentenhuisvesting weet te zwoegen, heeft een voorsprong op de mensen die niet verder komen dan slechts de lokale organisaties.


Een gat in de markt?

De kern van dit ongelijkheidsprobleem ligt mijns inziens in de grote mate van onoverzichtelijkheid binnen de studentenwoningmarkt. Aan de huidige markt is momenteel helaas weinig te doen (lees: er wordt te weinig aan gedaan), waardoor studenten genoodzaakt zijn elke kans met beide handen aan te grijpen die hen een voorsprong op de rest geeft. De concurrentie is immers moordend. Een plek waar iedereen hetzelfde aanbod aan woningen en kamers zou kunnen zien, zou daarmee voor een deel een eind maken aan deze ongelijkheid.


Daarbij zou het hele proces van een kamerzoektocht niet alleen veel eerlijker worden, maar ook efficiënter. Huizen zijn immers gebaat om uit een zo groot mogelijke vijver aan potentiële huisgenoten te vissen, kamerzoekenden zijn tegelijkertijd gebaat om het complete plaatje van het aanbod te kunnen zien. Elke speler op de studentenwoningmarkt heeft op die manier toegang tot een grotere markt, waarbij in ieder geval een groot deel van de voorsprong door middel van handigheidjes niet meer lonen. Iedereen heeft immers al toegang tot deze huizen.


Oproep

In mijn zoektocht naar een dergelijke app, website of organisatie die in staat is dit probleem aan te pakken en veel aanbieders en vragers naar één markt te halen, stuit ik steeds op niets. Jaren geleden is er weliswaar eens een goede app bedacht die poogde een goed alternatief te zijn op de wildgroei van organisaties: RoomEasy. Dit was een soort Tinder voor hospiteren, maar deze is inmiddels in de vergetelheid geraakt. Lang verhaal kort: het gat in de markt is nog steeds niet opgevuld.


Ik wil dan ook deze mogelijkheid aangrijpen om een oproep te doen. Wie o wie is in staat om dit gat eens op te vullen, tegelijkertijd een grote groep studenten en studentenhuizen weet aan te trekken en de markt weer een beetje eerlijker weet te maken? Ik en de vele kamerzoekenden zouden je eeuwig dankbaar zijn.


Dit artikel is geschreven voor en gepubliceerd door Studenten.com.


© 2025 door Pim Molenaar

 

beeld: nationaal archief

bottom of page